Zachowajmy równowagę 5
23 marca 2020

Zachowajmy równowagę 5

Co się dzieje, gdy omijamy posiłki tzw. długie okienka braku energetycznego?

Spada nam leptyna (hormon sytości), a rośnie grelina (hormon głodu pobudzający najsilniej nasz apetyt).

Taki stan hormonów negatywnie wpływa na kontrolę apetytu, wzrasta poziom kortyzolu (hormon stresu), obniża się poziom glukozy w osoczu, obniżają się również czynniki wzrostu (IGF-1), co powoduje zmniejszenie masy mięśniowej (spowalniamy przemianę materii), podnosi się białko (IGFBP-1), które powoduje katabolizm mięśni (utrata ich), spada poziom insuliny na czczo oraz spadają hormony tarczycy (obniżenie metabolizmu).

Spożycie posiłku po takim okresie głodu skutkuje reakcją hiperinsulinemiczną (gromadzenie się tkanki tłuszczowej).

NA SKUTEK ZASTOSOWANIA DIETY NISKOENERGETYCZNEJ ORGANIZM REAGUJE NEGATYWNYMI ZMIANAMI NA POZIOMIE HORMONALNYM.

Wniosek? Nie musimy znać mechanizmów hormonalnych i wszystkich białek oraz przemian chemicznych.

ZACHOWAJMY RÓWNOWAGĘ 5 zdrowych nieprzetworzonych posiłków z unikaniem cukrów prostych, przyjmowaniem dużej ilości warzyw i owoców, unikaniem okresów głodu oraz diet niskokalorycznych.

"Wojny" z hormonami nie wygramy, co najwyżej kilka bitew...